HABERLER
X

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dünya ülkelerinde 31 Mayıs tarihi Dünya Tütünsüz Günü!

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı sağlık problemlerine, sosyal, çevresel ve ekonomik sorunlara karşı yürütülen ... 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı sağlık problemlerine, sosyal, çevresel ve ekonomik sorunlara karşı yürütülen mücadele bağlamında dünya ülkelerinde 31 Mayıs tarihi “Dünya Tütünsüz Günü” olarak kutlanıyor.

 

Yapılan bilimsel araştırmalar, tütün ürünleri tüketiminin başta kalp damar hastalıkları ve kanserler olmak üzere çeşitli hastalıklarla ilişkili olduğu gerçeğini ortaya koymuştur.
 
WHO’nun 31 Mayıs tarihini “Dünya Tütünsüz Günü” olarak kutlamasında temel amaç, tütün tüketimini azaltmak, özellikle çocuklar ve gençler başta olmak üzere tütün tüketimine başlamayı önlemek ve başkasının tükettiği sigara dumanından dolayı pasif etkilenmeyi ortadan kaldırmaya yöneliktir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sigara alışkanlığı dünyanın en büyük sağlık sorunudur. Bunun sebebi ise sigara dumanında insan vücuduna zararlı 4000’den fazla maddenin bulunmasıdır.
 
Dünyada her yıl 4 milyon insan sigaranın yarattığı sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybediyor. Ülkemizde de her yıl 100 bin insan sigara yüzünden erken yaşta yaşamını yitiriyor. Pasif içiciler de tütün bağımlıları gibi benzer zararları görmektedirler.
 
Esasında sadece tütünle değil tüm bağımlılıkla mücadele, Anayasamızın bize emrettiği bir konu.  Bağımlılıktan en fazla 25 yaş altı gençler ve çocuklar olumsuz etkileniyor. Yani ülkemizin geleceği etkileniyor da diyebiliriz. Uyuşturucuya başlayanların yüzde 99’u için ise giriş kapısı tütündür. Uyuşturucu ile mücadele etmek için tütün bataklığını mutlaka kurutmamız gerekiyor.
 
Milletvekilliğim döneminde tütünle mücadele anlamında büyük gayretler verdik vermeye de devam ediyoruz. Yaptığımız çalışmalarla tütünle ilgili çok önemli bir noktaya gelindi.
 
Yıllar önce Dünya Sağlık Örgütü Tütünle Mücadele Direktörü Douglas Bettcher’in “Dünya Sağlık Örgütü'nün, tütün konusunda, takım tutar gibi Türkiye'nin tam bir taraftarı olduğunu” söylemesi yaptığımız çalışmaların dünya ülkeleri tarafından da takdirle izlendiğinin bir göstergesi aslında.
 
Sayın Cumhurbaşkanımızın Tütünle Mücadele konusunda duyarlılığına da özellikle vurgu yapmak istiyorum.
 
Dünyada çocukları bu kadar seven, insan sağlığına bu kadar önem veren başka lider yoktur diyebilirim.
 
Elbette tütünle mücadelede vatandaşlarımızın verdiği büyük desteği de belirtmekte fayda görüyorum.
 
Vatandaşlarımızın Kanun hükümlerine uyma konusunda oldukça duyarlı olduğu, tütün bağımlılığı olanlar da dahil, tütün ürünlerinin kullanımı konusunda yürütülen çalışmaları samimiyetle desteklediğini görmekten büyük mutluluk duyuyorum.
 
Sigara tüketim oranlarında ve kişi başı sigara tüketimindeki azalma ile kapalı ortamların hava kalitesindeki belirgin iyileşmeler, vatandaşlarımızın bu konuya verilen desteğin bir tezahürüdür.
 
31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü vesilesiyle belirtmek isterim ki, gelecek nesilleri bu tehditten tamamen arındırmak adına her türlü zararlı madde kullanımı ve bağımlılığı ile savaşımız aynı azim ve kararlılıkla sürecektir. Bu duygular içerisinde, Dünya Sigarasız Günü'nün farkındalıklarımızı artırması ve bağımlıların bu kötü alışkanlığı bırakmasına vesile olması temennisiyle, bütün vatandaşlarımıza sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum.
 
Prof. Dr. Cevdet Erdöl
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü

31-05-2016