HABERLER
X

Dünyada obezlerin sayısı açları geçti

Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından “Diyabet ve Obezite Sempozyumu” düzenlendi. 

Türkiye’de diyabetin ve obezitenin tüm yönleri ile mevcut durumu ve sorunlarının bir fotoğrafının çekilmesinin amaçlandığı sempozyuma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Türkiye’nin diyabet alanı ile ilişkili kuruluşlarının temsilcileri ve önde gelen akademisyenlerden oluşan yaklaşık 500 kişi katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, dünyada obez insan sayısının beslenme yetersizliği ile karşı karşıya kalan insan sayısından çok daha fazla olduğunu söyledi.

Rektör Erdöl “Obezite ve Diyabet” sorununun adeta afiliye olduğunu ve diyabet artarken obezitenin de arttığını açıkladı.

Diyabetin kompleks bir hastalık olduğunu ve toplumdaki yayılma oranının çok yüksek olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Erdöl, “Yapılan araştırmalar ülke nüfusumuzun yaklaşık %35’inin obez olduğunu ve bu oranın %43’ünü kadınların, %22'sini de erkeklerin oluşturduğunu gösteriyor. Çocuklarımızın %8’inin de obez olduğunu söyleyerek işin ciddiyetine özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum.

Ülkemizde sigara kullanımından sonra ikinci önlenebilir ölüm nedenleri arasında obezitenin geldiğini de özellikle ifade etmek istiyorum.

Sağlıklı bir diyet, uygun egzersiz ve sigarasız bir yaşamla vücudumuzun insülin duyarlılığını arttırabilir, tip 2 diyabet, kalp damar hastalıkları, kanser türleri ve metabolik hastalıklara yakalanma riskini azaltabiliriz.

Bilimsel çalışmalar kilomuzda %5’lik bir azalmanın tip 2 diyabet riskini %50 oranında azalttığını gösteriyor.” İfadelerini kullandı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali İhsan Taşçı da yaptığı konuşmada,”SBÜ olarak diyabetin çok hızlı yayılmasını mümkün olduğu kadar kontrol etmek, Türkiye’deki obez ve diyabetli hastaları etkili bir şekilde izlemek ve tedavi olanaklarına akademik katkı sağlamak, diyabete bağlı organ hasarlarını kontrol altına almak ve diyabetli hastanın hayat kalitesini mümkün olduğu kadar arttırmak öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Özellikle endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı sayı ve kalitesini yükseltmeyi de hedefliyoruz” dedi.

02-12-2016