HABERLER
X

Türkiye Kaynaklı Bilimsel Yayınların Sayısı ve Kalitesi Artacak

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sağlık Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında ülke genelindeki 58 eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan yaklaşık 10 bin asistan doktorun ... 

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sağlık Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında ülke genelindeki 58 eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan yaklaşık 10 bin asistan doktorun uzmanlık, uzman doktorların da akademik eğitimlerini yürütüyor.

Bu kapsamda tıp alanında Türkiye kaynaklı bilimsel yayınların sayı ve kalitesini arttırmak ve tıpta uzmanlık eğitiminde dünya standartlarını yakalamak amacıyla Medical Research Support, New York (MedicReS) ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi arasında " MedıcReS iyi tıp araştırmacısı eğitim ve sertifika programlarının ulusal ve uluslararası platformlarda sunulmasına ilişkin işbirliği protokolü" imzalandı.

Protokolü Sağlık Bilimleri Üniversitesi adına Rektör Prof.Dr. Cevdet Erdöl, MedicReS adına Genel Direktör Burak Akıcıer imzaladı.
İmza töreninde Sağlık Bakanlığı müsteşarı Prof.Dr. Eyüp Gümüş, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Sadrettin Pençe ve MedicReS Uluslararası Eğitimler Direktörü Prof. Dr. E. Arzu Kanık’ta hazır bulundu.
 
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cevdet Erdöl, Sağlık Bilimleri Üniversitesi olarak Türkiye’de ve bölge ülkelerde üniversite ve araştırma hastanelerinde bilimsel araştırma planlama araştırma ve yayın etiği ve biyoistatistik konularında standart ve uluslararası geçerli bir eğitimin olmadığını bu anlamda mezun olan uzmanların, bilimsel araştırma okuma, yorumlama, planlama, yürütme ve yazma konularında yetkinliklerinin artırılması amacıyla MedicReS'in İyi Tıp Araştırmacısı eğitimlerinden beklentilerinin yüksek olduğunu, birlikte gerçekleştirilecek çok önemli projeler olacağını, bu projeden beklentilerinin Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve dolayısıyla Türkiye adresli araştırma ve yayın sayısının artması yönünde olduğunu ve üniversite olarak MedicReS eğitimlerini tıpta uzmanlık öğrencileri için ve akademik yükselme kriterleri ve akreditasyon kapsamında zorunlu olması gerektiğini düşündüklerini belirtti.

Prof.Dr. Erdöl "Eğitim Araştırma Hastanelerimiz Türkiye’de marka olmuş hastanelerdir. Biz üniversite olarak bu hastanelerden büyük beklenti içerisindeyiz. Yakın gelecekte gerek öğrenci yetiştirmek açısından gerekse asistan eğitimi açısından bundan sonra neler yapmalıyız, nasıl bir adım atmalıyız, hastanelerimizin kalitesini nasıl yükseltmeliyiz düşüncesiyle istişarelerde bulunduk. MedicReS ile yaptığımız bu protokol ile ülkemize sağlık alanında daha çok ve daha nitelikli patent, buluş, yöntem, metot kazandırmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

MedicReS adına konuşan MedicReS Genel Direktörü Burak Akıcıer, İyi Tıp Araştırmasının MedicReS tarafından iyi planlama, iyi analiz ve iyi raporlama olarak tanımlandığını 2017 yılında 10.yılını kutlayan MedicReS’in dinamik bir müfredatı olduğunu, müfredatın her yıl uluslararası MedicReS kongrelerinde tartışıldığını, 100 öğrenme hedefine dayalı 20 temel ders ve ek konudan oluştuğunu bildirdi. Akıcıer, Türkiye'de biyoistatistik uzmanı sayısının çok az olduğunu bilimsel araştırma bakımından referans olmuş ülkelerde araştırma ve eğitim merkezlerinde yüzlerce biyoistatistik uzmanının çalıştığını belirtti. MedicReS'in online eğitimlerinde kullandığı ve E-PICOS sanal biyoistatistik danışmanı programının bu anlamda Türkiye'de ve gelişmekte olan ülkelerde büyük bir açığı kapatacağını söyledi.

Programın detayları Prof. Dr. E. Arzu KANIK tarafından anlatıldı. Profesör Kanık, yetişkin eğitimlerinde dünyada kendi kendine öğrenmede başarılı uygulamalar olduğunu, MedicReS’in gerek ders programı ve gerekse dijital altyapısı bakımından kaliteli ve dinleyici konsantrasyonunu dinamik tutacak şekilde düzenlenen MedicReS İyi Tıp Araştırmacısı online eğitimlerini tamamlayan araştırmacıların MedicReS’in uluslararası "Good Medıcal Researcher" sertifikasını alabileceklerini bu eğitimleri tamamlayan araştırmacıların ayrıca katılacakları yüz yüze eğitimlerle bu sertifikaya ek olarak " Good Revıwer"  "Good Clınıcal Researcher" "Good Translatıonal Researcher" sertifikalarını da alabileceklerini bildirdi.

27-12-2016