HABERLER
X

Uluslararası Tıp Fakültesi Önlük Giyme Töreni

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi, birinci sınıf öğrencileri için “Beyaz Önlük Giyme Töreni” düzenledi.  


Törene Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadriye Kart Yaşar, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Muzaffer Akdoğan, Uluslararası Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Gültekin, Yaşam Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Karakoç, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Büyükkayhan, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Şemsinur Karabela ile çok sayıda idari personel, akademisyen, öğrenci ve veli katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Uluslararası Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Gültekin, Fakültelerinin devlet üniversitelerinde kurulmuş tek Uluslararası Tıp Fakültesi olduğunu söyledi.
Fakülteleri bünyesinde 36 ülkeden 120’si misafir öğrenci olmak üzere toplam 150 öğrencinin eğitim gördüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Gültekin. “İnsanlık için güzel doktorlar yetiştirmek istiyoruz. Mezun ettiğimiz öğrencilerin ülkemizde veya kendi ülkelerinde parmakla gösterilen kişiler olmasını istiyoruz. İç huzurunu yakalamış, etik kurallara bağlı, iyi anne-baba, iyi evlat olmalarını istiyoruz. Hastalarının arkalarından hayır dualar ettiği, Hoca olacaklarsa öğrencilerinin hiç unutmadığı, Tıp tarihine geçecek buluşlar yapmaya kendilerini adamış, Ülke ve dünya gündemine duyarlı Dünya üzerinde kötülüğü engellemek ve iyiliği yaymak için gerekli donanıma ve motivasyona sahip doktorlar olmasını istiyoruz.” dedi.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadriye Kart Yaşar da konuşmasında, Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane’nin 1933 yılında kapatılmasından 86 yıl sonra aynı ruh ve aynı heyecanla beyaz önlük giyme töreni düzenlediklerini söyledi.
Prof. Dr. Yaşar sözlerini şöyle sürdürdü;
“Ülkemize ve gönül coğrafyamıza sağlık profesyonelleri yetiştirmek amacıyla 1903 yılında 2. Abdülhamid Han tarafından kurulan Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane’nin bugünkü imkanlarla daha ileriye taşınmasına müteveccih bir uygulama olarak kurulan Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin güzide fakültelerinden Uluslararası Tıp Fakültesinin beyaz önlük giyme törenine katılmanın gurur ve heyecanını yaşıyorum. Kuruluş misyonumuza uygun bir şekilde sadece Uluslararası Tıp Fakültemizde 36 ülkeden 120’si misafir öğrencimiz eğitim görüyor. Diğer fakülte ve bölümlerimizde de gönül coğrafyamızdan gelen çok sayıda öğrencimiz var. Birleşmiş Milletler gibiyiz desem abartmış olmam.
Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu tarihi hatıraya hürmeten üniversitemize olan yakın ilgilerini çok yakından biliyor ve huzurlarınızda kendilerine teşekkür ediyorum.
Sevgili öğrenciler; hekimlik çok kutsal bir meslektir. Amacınız para, şöhret kazanmaktan önce hayır dua biriktirmek olsun. Merhametinizi her daim her şeyin önünde tutun. İnsan, en kutsal varlık, insanın en hayırlısı ise insanlara yararlı olandır. Önlükleri giyeceğiniz şu andan itibaren bu şuur ve bilinçte olacağınıza, bu onurlu görevi bir ömür boyu layıkıyla yapacağınıza inancım tamdır
Biz sizleri sadece iyi bir hekim olarak değil, iyi insan, ülkesine faydalı olabilecek, araştıran, düşünen ve bilimin ışığında yeni yeni şeyler ortaya koyan, geçmişten aldığı medeniyet değerlerini geleceğe taşımanın kaygısını duyan, ülkemizi ve ülkelerinizi dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alması konusunda canhıraş bir çaba gösteren, bu anlamda hem mesleki hem de ahlaki bir duruş sergileyen insanlar olarak görmek istiyoruz.
İnanıyorum ki Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane’nin devamı olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden mezun olacak sizler, 2. Abdülhamid Han'ın aziz mirasına, henüz bıyığı terlemeden Çanakkale Savaşı'na katılarak şehit olan Tıbbiyelilerin kutlu hatırasına,14 Mart 1919'da işgal kuvvetlerine direnerek Kurtuluş Savaşı'nın meşalesini yakan meslektaşlarımızın bağımsızlık ruhuna, 15 Temmuz'da verdikleri onurlu mücadeleyle darbenin akamete uğratılmasında öncü rol üstlenen meslektaşlarımızın dik duruşuna sonsuza kadar sahip çıkacaksınız.
Bu duygularla Kutsal hekimlik mesleğine ilk adımlarını atan öğrencilerimizi ve onları bin bir çileyle emekle yetiştiren ailelerini tebrik ediyorum. Meslek hayatınızda ırk, dil, din, cinsiyet… ayrımı yapmadan yeminize sadık kalacağınıza yürekten inanıyorum.”
Hekimlik mesleğinin kutsallığının bilinci ile çok çalışıp üniversitemize layık öğrenciler ve başarılı hekimler olmanın temennisiyle Beyaz Önlük Giyme Töreninin hayırlara vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.”

Tören, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadriye Kart Yaşar, Uluslararası Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Gültekin ve akademisyenlerin takdimi ile 36 ülkeden 103 öğrenci beyaz önlüklerini giymesi ve günün anısına toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

04-04-2019