HABERLER
X

Hamidiye Diş Hekimliği Fakültesi Beyaz Önlük Giyme Töreni

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Hamidiye Diş Hekimliği Fakültesi’ne bu yıl başlayan 1. sınıf öğrencileri, törenle beyaz önlüklerini giydi. 


Üsküdar Belediyesi Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene; Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Genel Sekreterimiz Dr. Öner Güner, Hamidiye Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Gültekin, Hamidiye Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdoğan Çetinkaya ile çok sayıda idari personel, akademisyen, öğrenci ve veli katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'yla başlayan törenin açılış konuşmasını Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Gültekin yaptı.

Konuşmasında hekimlerle simgeleşen beyaz önlüğün tarihsel gelişiminden bahseden Gültekin “Beyaz önlük dürüstlüğün, merhametin, aydınlığın, saflığın simgesidir. Siz bu önlüğü giyerek diş hekimliği mesleğine adım atıyorsunuz. Diş hekimliği, yalnızca bir meslek değildir. “Diş Hekimliği üretkenliği ile sanatçı, el becerisi ile zanaatkâr, hastanın korkusunu giderdiği için psikolog, diş hastalıklarını tedavi ettiği için hekimdir. . Birer hekim olarak ilkeleriniz; çalışkanlık, dürüstlük, insan haklarına ve etik değerlere saygı olmalı” şeklinde konuştu.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Cevdet Erdöl, Hamidiye Diş Hekimliği Fakültesi’ni Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane'nin açılışından yaklaşık 5 yıl sonra 22 Kasım 1908'de bütçesi oluşturularak resmi bir yapıya kavuşturulan ve 28 Ekim 1909'da fiilen eğitime başlayan Dişçi Okulu'nun bugünkü imkanlarla daha ileriye taşınmasına müteveccih bir uygulama olarak kurduklarını söyledi.
Hamidiye Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerini sadece iyi bir diş hekimi olarak değil, iyi insan, ülkesine faydalı olabilecek, araştıran, düşünen ve bilimin ışığında yeni yeni şeyler ortaya koyan, geçmişten aldığı medeniyet değerlerini geleceğe taşımanın kaygısını duyan, ülkemizi dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alması konusunda canhıraş bir çaba gösteren, bu anlamda hem mesleki hem de ahlaki bir duruş sergileyen insanlar olarak görmek istediklerini vurgulayan Rektör Erdöl, şunları söyledi:
“Amacımız; ulusal ve uluslararası yetkinlikte diş hekimleri yetiştirmek ve mezuniyetten sonra da yaşam boyu eğitim ile hekimlerimizin bilgi ve becerilerini geliştirmek olacaktır.
Diş hekimliği eğitimi, teorik eğitimin yanında büyük bir ölçüde pratik eğitimi de içeren bir yapıya sahiptir. Pratik eğitim birbirine son derece bağlı klinik öncesi ve klinik uygulamalarından oluşmaktadır.
Bu amaçla öğrencilerimizin klinik öncesi eğitimlerinde çok önemli bir yer kaplayacak olan fantom laboratuvarımızı kurduk.
Fantom Laboratuvarımız öğrencilerimize sadece gerçek hasta üzerinde uygulama yapmadan önce gerçeğe yakın bir deneyim vermekle kalmamakta ayrıca hekim adayının kendi sağlığı için çok önemli olan doğru pozisyonda çalışmayı da öğretmektedir. Dolayısıyla meslek hayatı boyunca yararını göreceği bir bilgi, daha klinik eğitimine başlamadan önce öğrenciye kazandırılmış olmakta ve ileride karşılaşabileceği ergonomi kaynaklı mesleki risk faktörlerinden uzaklaştırılabilmektedir.
Modeller üzerinde yapılan uygulamalar fakültemizin eğitim kalitesini olumlu yönde etkileyecek ve öğrencilerin klinik uygulamalara olan hâkimiyetini arttırarak gerçek hasta üzerine yapacağı işlemlerin daha yüksek kalitede olmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla Fantom Laboratuvarında hekim adaylarının alacağı eğitim sadece hasta sağlığı açısından değil, hekimin meslek hayatında karşılaşabileceği sağlık problemlerinin önüne geçilebilmesi açısından da faydalı olacaktır.
Bunun yanı sıra Hamidiye Diş Hekimliğimiz bünyesinde faaliyet gösterecek bir Diş Hastanesi kurma arayış ve çalışmalarımızın sürdüğünü de buradan özellikle belirtmek isterim.
Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane’nin devamı olan Sağlık Bilimleri Üniversitesinden mezun olacak sizler, 2. Abdülhamid Han'ın aziz mirasına, henüz bıyığı terlemeden Çanakkale Savaşı'na katılarak şehit olan Tıbbiyelilerin kutlu hatırasına,14 Mart 1919'da işgal kuvvetlerine direnerek Kurtuluş Savaşı'nın meşalesini yakan meslektaşlarımızın bağımsızlık ruhuna, 15 Temmuz'da verdikleri onurlu mücadeleyle darbenin akamete uğratılmasında öncü rol üstlenen meslektaşlarımızın dik duruşuna sonsuza kadar sahip çıkacaksınız.
Diş hekimliği mesleğin kutsallığının bilinci ile çok çalışıp üniversitemize layık öğrenciler ve başarılı diş hekimleri olmanın temennisiyle Beyaz Önlük Giyme Töreninin hayırlara vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.”
Tören, öğretim üyelerinin, birinci sınıfa başlayan öğrencilere beyaz önlüklerini giydirerek tebrik etmelerinin ardından fotoğraf çekimiyle son buldu.

12-12-2019

Haber Galerisi