HABERLER
X

Çanakkale Muharebeleri Sıhhiye Müzesi açıldı

Anafartalar Zaferi'nin 106'ncı yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Çanakkale’ye gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çanakkale Muharebeleri Sıhhiye Müzesi'nin açılışını gerçekleştirdi. 

Gelibolu ilçesinde, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı kontrolünde Konya Selçuklu Belediyesinin destekleri ve Sağlık Bilimleri Üniversitesinin katkılarıyla hazırlanan Çanakkale Muharebeleri Sıhhiye Müzesi'nin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile askeri yetkililer katıldı.

Törende konuşan Bakan Ersoy, Çanakkale Kara Savaşları'nda siperlerin birbirine çok yaklaştığı çarpışmalarda, düşmanın kullandığı top mermileri, şarapneller ve süngü hücumlarının etkisiyle Mehmetçiğin ağır yaralar aldığını hatırlatarak bunun sonuçlarının cephe hattındaki sağlık imkanlarının ötesine geçtiğini, Çanakkale'den hastane gemileriyle getirilen binlerce yaralının bakımı için İstanbul'daki bazı resmi binaların ve okulların bile hastaneye dönüştürüldüğünü söyledi.

Böyle bir ortamda vatanın tüm sathında canla başla çalışan Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyetinin yürüttüğü hastabakıcılık ve sağlık hizmetleri seferberliğinin, insanların beden ve ruhlarındaki yaralara merhem olduğunu dile getiren Bakan Ersoy, "Şu küçücük yarımada, kendine medeni diyen güçlerin vahşetini, kirli yüzlerini ortaya çıkaran, asli kimliklerine ayna tutan bir sahne olmuştur. Adım attığınız her noktada gazi olmuş bir kale, tabya, karargah görebilirsiniz. Düşman uçakları savaş hukukunu ihlal ederek hastanelere, hastane çadırlarına, sargı yerlerine ve yaralı nakleden hastane gemilerine de ateş açmıştır. Bununla birlikte Eceabat gibi bazı sivil yerleşim yerleri de bu bombardımanlardan olumsuz etkilenmiştir. Yine Akbaş ve Ağadere gibi yerlerdeki hastane çadırları Hilal-i Ahmer bayrakları ile donatılmasına rağmen bu bombardımanların hedefi olmuşlardır. Ecdadın nasıl bir fiziki kuvveti alt ettiğini bilmek kadar ne tür bir zihniyeti bu topraklardan kazıyıp attığını da bilmek ve asla unutmamak gerekiyor. Bunu unutmak geçmişimize karşı büyük bir vefasızlık, geleceğimizi de kendi ellerimizle baltalamak demektir."
Müzeye ilişkin bilgileri paylaşan Bakan Ersoy, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Çanakkale Muharebeleri Sıhhiye Müzesi, 1915'te cephe gerisinde neler yaşandığına dair etkili canlandırmalar içermektedir. Temennimiz odur ki ziyaretçilerimiz 1915'i ve Çanakkale ruhunu anlayarak, hissederek, yaşanan mücadeleye ve acıya ortak olarak buradan ayrılsınlar, hafızaları tazelensin, iradeleri pekişsin, bilinç ve farkındalıkları yükselsin. Zira borçluyuz, bir ömür boyu ödeyemeyeceğimiz kadar borçluyuz. Çanakkale Cephesi'nin sıhhiyecilerine seslenmek isterim: Huzur içinde yatınız. Biliniz ki şanlı ruhunuz dimdik ayaktadır ve neslinizin emin ellerindedir. Onlar sizden aldıkları ilhamla bugün de kah Mehmetçiğin ardında cephe cephe mücadele etmekte kah dünyayı sarsan salgının önüne kendini siper edip eşinden evladından ayrı kalma, kendi canını ikinci plana atma pahasına milletinin dayanağı, gururu ve umudu olmaktadır. İstiklal ve istikbalimiz yolunda ömrünü adayan bütün geçmişlerimizi, şehit ve gazilerimizi rahmetle, minnetle anıyorum."

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, açılışı yapılan Çanakkale Muharebeleri Sıhhiye Müzesi ile ilgili olarak, "Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'de o yıl savaşlara tüm 749 talebe katılmış. Bunların 350'si şehit olmuş, okullarına dönememişler. 1 sınıf tamamen şehit olduğu için 1921 yılında okul mezun verememiş. Böyle bir tıbbiyeli kültürünün gençlere tanıtılması bakımından bu müzenin önemsenmesini arzu ediyorum ve ziyaret edilmesini tavsiye ediyorum." dedi.

Çanakkale Muharebeleri Sıhhiye Müzesi'nin Çanakkale savaşlarının cephe gerisindeki sağlık hizmetleri hafızasını yansıttığını kaydeden Cevdet Erdöl, "Çanakkale Zaferleri sırasında sadece hekim değil, aynı zamanda burada asker olarak da bizatihi çatışmaya gelen ama esas görevi sağlık hizmeti olan ve burada bulunan tıbbiyelilerin anısına, sağlık çalışanlarının anısına burada bir müze oluşturuldu." diye konuştu.
Bu müzenin oluşmasında Tarihi Alan Başkanlığının, Konya Büyükşehir Belediyesinin ve Konya Selçuklu Belediyesinin büyük gayretleri bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Erdöl, şöyle devam etti:
"Biz de o gayretlerin bir parçası olarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi olarak, tarihi alandaki bu Sıhhiye Müzesi'nin oluşmasına katkı verdik. Burada o dönemde yaralılara, hastalara, cephe şartlarında Çanakkale Savaşları sırasında nasıl yardım edildiğini, o dönem ne tür sıkıntılar çekildiğini, doktorların, hemşirelerin hangi gayretler içerisinde olduklarını, hastayı taşıyan tezkereci dediğimiz erlerden tutunuz da cerrahi işleri yapan, ameliyatları yapan hekimlere kadar çadırlarda veya açık havada nasıl gayretler gösterdiklerini burada görmekteyiz. Çok büyük bir emeğin mahsulü bu müze. Tüm emek verenlere hepsine teşekkür ediyorum. Ben tüm gençlerin, özellikle sağlık meslek mensubu olan tıbbiyelilerin gelip Çanakkale'yi ve bilhassa bu müzeyi görmelerini arzu ediyorum. Çünkü o günkü şartlar içinde dahi sağlıkçıların bugün Kovid-19'da ve orman yangınlarında neler yaptıklarını görüyoruz. O günde o şartlarda neler çektiklerini nasıl gayret ettiklerini bizatihi görmüş olurlar."
Çanakkale Savaşları sırasında çok sayıda tıbbiyelinin de şehit olduğunu hatırlatan Erdöl, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane'den o yıl savaşlara 749 talebe katılmış. Bunların 350'si şehit olmuş, okullarına dönememişler. 1 sınıf tamamen şehit olduğu için 1921 yılında okul mezun verememiş. Böyle bir tıbbiyeli kültürünün gençlere tanıtılması bakımından bu müzenin önemsenmesini arzu ediyorum ve ziyaret edilmesini tavsiye ediyorum."
Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin senato toplantısı
Rektör Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Çanakkale Savaşları ve şehitlerin aziz hatıraları dolayısıyla senato toplantısını burada gerçekleştirdiklerini anlattı. Bu kapsamda önemli bir tarihi seçtiklerini dile getiren Erdöl, "Sağlık Bilimleri Üniversitesi olarak, Çanakkale Kara Savaşları'nın önemli bir yıl dönümü olan 106. yılda ve Anafartalar Zaferi'nde tarihin bu gerçeğini görerek üniversitemizin senato toplantısını da bu mübarek topraklarda yapmayı kararlaştırdık. Biz rektör yardımcılarımız ve bazı dekanlarımız ile bizatihi buradayız, diğer üyelerimizle de uzaktan erişim ile senato toplantımızı burada yapmış olacağız." diye konuştu. Tarihi Alan Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Sağlık Bilimleri Üniversitesi rektör yardımcıları Prof. Dr. Kemalettin Aydın, Prof. Dr. Mustafa Gerek, Prof. Dr. Yunus Karakoç ile Gülhane Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Mehmet Ali Gülçelik ve üniversitenin genel sekreteri Dr. Öner Güner katıldı.

11-08-2021

Haber Galerisi