HABERLER
X

SBÜ KBRN Eğitim ve Simülasyon Merkezi Açıldı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Külliyesi’nde “KBRN Eğitim ve Simülasyon Merkezi” kuruldu. Türkiye’de ilk olan merkezde kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer sorunlar karşısında tıbbi çaresizlik yaşanmaması hedefleniyor.  

11 Ekim’de açılan merkez, bu alanda yetkin sağlık profesyonelleri yetiştirecek. Merkezden sağlık personelleri ile sağlık personeli dışında KBRN alanında eğitim almak isteyenler yararlanacak.


MERKEZDE HANGİ EĞİTİMLER VERİLİYOR?
Merkezde, KBRN ajanlarının genel özellikleri, sağlık ve çevreye olan etkileri, bu ajanlara maruz kalan yaralılara yönelik ilk yardım ve tıbbi tedavi uygulamaları, korunma, koruyucu kıyafetler, tehditlerin insan vücudundan ve eşyalarından uzaklaştırılması ile KBRN olaylarında olay yeri yönetimine yönelik teorik ve uygulamalı eğitimler veriliyor.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, merkezin açılışında yaptığı konuşmada, “Deprem riski ve endüstriyel tesislerin çok olduğu bir ülkeyiz. Bu nedenle KBRN saldırı riski yüksek jeopolitik bir konumumuz var. Üniversite olarak, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) savunma konusunda bilimsel altyapıyı geliştirmek, savunmaya yönelik kurumların farkındalığını artırmak, bu konuda verilecek olan eğitime liderlik yapmak amacıyla bu merkezi kurduk. Merkezimizde, olası bir KBRN saldırısına nasıl müdahale edileceği konusunda eğitimler; kaza sonucu oluşan kirlenmeyle ilgili tehdide müdahale, vücuda bulaşan tehlikeli maddeyi arındırıp temizleme, ilk yardım ve tahliye uygulamaları eğitimi veriyoruz. Böylelikle görev ve sorumlulukları olan kurum ve kuruluşların yetkin ve deneyimli personel ihtiyacını karşılıyoruz” dedi.

YARALILARA İLK YARDIM VE TIBBİ TEDAVİ
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıbbi KBRN Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kılıç ise "Merkezimiz KBRN ajanlarına maruz kalan yaralılarda ilk yardım ve tıbbi tedaviye yönelik uygulamalar için artırılmış gerçeklik özelliğine sahip bir manken aracılığıyla KBRN maruziyetini simüle etmekle kalmayıp tedavi uygulamalarının doğruluğunu da test ediyor" diyerek KBRN'ye yönelik lisans ve lisansüstü eğitim vermek üzere farklı eğitim modüllerini içeren bir müfredat uyguladıklarını söyledi.

EĞİTİM MERKEZİ BÜNYESİNDE BULUNAN ALT BİRİMLER
* Teorik Eğitim Dershanesi
* KBRN Yaralı Simülasyon Dershanesi
* KBRN Olay Yeri Senaryo Dershanesi
* Maske ve Ekipman Test ve Eğitim Ünitesi
* Dekontaminasyon Test Eğitim Ünitesi

14-10-2022

Haber Galerisi