HABERLER
X

Kalp Hastalıkları Farkındalığı ve Kalp Cerrahisi Sempozyumu

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Tıp Fakültesi ve Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı tarafından Dünya Kalp Günü münasebetiyle kalp hastalıkları farkındalığı ve kalp cerrahisi tanıtım etkinlikleri yapıldı. 

Bu kapsamda 15 Temmuz Konferans Salonunda düzenlenen Kalp Hastalıkları Farkındalığı ve Kalp Cerrahisi Sempozyumu’na Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yunus Karakoç, Hamidiye Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Erdoğan Çetinkaya, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanımız Prof. Dr. Murat Bülent Rabuş, akademisyenler ve öğrenciler katılım gösterdi.

Etkinliğin açılışında konuşan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yunus Karakoç, kalp ve damar hastalıklarının küresel olarak bir numaralı ölüm sebebi olduğu bilgisini paylaştı.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 2019 yılında tahminen 17,9 milyon insanın kalp ve damar hastalıkları nedeniyle öldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Karakoç, “Bu rakam tüm küresel ölümlerin yüzde 32'sini temsil ediyor. Yaşanan ölümlerin yüzde 85'i kalp krizi ve felç nedeniyle olmuştur” ifadelerini kullandı.

Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin artarak, 2030 yılında 22,2 milyona ulaşacağının beklendiğini söyleyen Prof. Dr. Karakoç, tütün kullanımının bırakılması, diyette tuzun azaltılması, daha fazla meyve ve sebze yemenin, düzenli fiziksel aktivitenin ve alkol kullanımından kaçınmanın kardiyovasküler hastalık riskini azalttığına vurgu yaptı.

Etkinlik, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanımız Prof. Dr. Murat Bülent Rabuş ve Hamidiye Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Erdoğan Çetinkaya’nın konuşmalarıyla devam etti. Konuşmaların ardından oturumlara geçildi.

“Kalp ve Damar Sağlığı” konulu 1. Oturum Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yunus Karakoç, Prof. Dr. Cevat Yakut ve Prof. Dr. Murat Bülent Rabuş başkanlığında başladı. Program akışı şu şekilde devam etti:

ü  Prof. Dr. Adil POLAT, Bağcılar SUAM (Koroner arter kapak, aort ve periferik arter hastalıkları açısından günümüz ve gelecek için insidans ve prevelans tedavilerde değişen trendler)

 

ü  Prof. Dr. Ümit KERVAN, Ankara Yüksek İhtisas SUAM (Kalp ve Damar Cerrahisi eğitim programları içerik ve gelecek perspektifleri)

 

ü  Doç. Dr. Murat SARGIN, Dr. Siyami Ersek SUAM (Türkiye’deki Kalp ve Damar Cerrahisi yıllık toplam ameliyat ve girişim sayıları, klinikleri, uzman ve asistan sayıları ve gelecek planlama)

“Geleceğin Cerrahları İçin Kalp ve Damar Cerrahisi” konulu 2. Oturum Prof. Dr. Ebru Kale ve Prof. Dr. Cevdet Uğur Koçoğulları tarafından yönetildi. Programda,

 

ü  Doç. Dr. Şebnem ALBEYOĞLU, Dr. Siyami Ersek SUAM (Koroner arter hastalığında cerrahi revaskülarizasyon)

 

ü  Doç. Dr. Saygın TÜRKYILMAZ, Bakırköy Sadi Konuk SUAM (Mitral kapak hastalıklarında cerrahi)

 

ü  Doç. Dr. Ünal AYDIN, Mehmet Akif Ersoy SUAM (Robotik kalp cerrahisi)

 

ü  Doç. Dr. Eren KARPUZOĞLU, Dr. Siyami Ersek SUAM (Abdominal aort anevrizması)

 

ü  Doç. Dr. Hakan PARLAR, Derince SUAM (Periferik arter hastalıkları)

 

ü  Doç. Dr. Ali Aycan KAVALA, Bakırköy Sadi Konuk SUAM (Karotis arter hastalıkları)

 

ü  Doç. Dr. Hasan ERDEM, Koşuyolu Yüksek İhtisas SUAM (Aort kapak hastalıkları) konuları sözel sunum ve video gösterileri ile sunuldu.

Ardından Tıp Fakültesi Öğrencilerimiz tarafından 17-20 Kasım 2022 tarihinde yapılacak olan 17. Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği (TKDCD) Ulusal Kongresi’ne katılım ödüllü “Kahoot Kalp ve Damar Cerrahisi” adlı bilgi yarışması düzenlendi ve dereceye giren ilk üç öğrencimize (1. Muhammed Alpaydın, 2. Ömer Zurnacı, 3. Elber Uzunoğlu) Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanımız Prof. Dr. Murat Bülent RABUŞ tarafından ödülleri takdim edildi.

Takdimden sonra “Geleceğin Cerrahları İçin Kalp ve Damar Cerrahisi” konulu 3. Oturum başlatıldı. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Mahmut Murat Demirtaş ve Prof. Dr. Mehmet Kaplan paylaştı. Programda,

ü  Prof. Dr. Serap AKA, (Dr. Siyami Ersek SUAM) Kalp ve Damar Cerrahı Olmak konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Her oturumun sonunda öğrencilerimizin aktif katılımıyla soruları yanıtlandı.

Toplantının sonunda Tıp Fakültesi öğrencilerimize yönelik olarak öğretim üyelerimiz tarafından (Prof. Dr. Murat Bülent Rabuş, Prof. Dr. Soner Sanioğlu, Doç. Dr. Ersin Kadiroğulları, Doç. Dr. Murat Sargın, Doç. Dr. Rezan Aksoy, Doç. Dr. Mehmet Kızılay, Doç. Dr. Ünal Aydın, Op. Dr. Halit Er) aşağıda yer alan konular üzerine eğitimler verildi.

·       Kalp ve Damar Cerrahisi Robot Simülatörü

·       5 adet dana kalbi ile Dana Kalbinde Diseksiyon Anastamoz ve Anatomi Pratiği

·       Ekstakorperal Membran Oksijenatörü (ECMO) Cihazı ve Simülatörü

·       Endovasküler Stent Uygulaması Simülatörü ile öğrencilerimize pratikler yaptırıldı.

Etkinliklerin sonunda Rektör Hocamız Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Dekanımız Prof. Dr. Erdoğan Çetinkaya, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanımız Prof. Dr. Murat Bülent Rabuş ve Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kürşat Bozkurt imzalarından oluşan yaklaşık 300 konuğumuza katılım sertifikası takdim edildi.

03-10-2022

Haber Galerisi