Tanıtım
TANITIM
Türk Dili Bölümü, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı bir birim olarak faaliyet göstermektedir. Bölümümüz, Üniversitemizde bulunan yüksekokul, meslek yüksekokulu ve fakültelerdeki Türk Dili derslerinde görev alacak olan öğretim elemanlarını bünyesinde barındırmaktadır.
MİSYONUMUZ
Türk Dili Bölümü, vatanın ve milletin birlik, beraberlik ve bölünmez bütünlüğünün korunmasında her türlü bilimsel ve sanatsal çalışmayı yürüten; Türk dilinin uluslararası standartlara ulaşabilmesi adına gerekli bilimsel araştırmayı yaparak üretkenliğini ortaya koyan nitelikli öğretim elemanları ile eğitim-öğretimini gerçekleştirmektedir. Üretilen bilimin bireylerdeki tezahürü ile donanımlı, pozitif düşünen, araştırma ve problem çözme yeteneğine sahip, Türk dilini doğru ve etkin kullanan, hedeflerini Türk milletinin ve Türk dilinin bekası doğrultusunda planlayan bir nesil yetiştirmek ise Bölümümüzün en önemli misyonudur.
VİZYONUMUZ
Türk Dili Bölümünün vizyonu, Türk dilinin doğru ve güzel kullanımını sağlayarak sözlü ve yazılı anlatımda öğrencinin kendisini doğru bir şekilde ifade edebilmesini kolaylaştıran; Türk dilinin kurallarını ortaya koyarak sanatsal ve öğretici metinlerde analiz yapabilmeyi, aynı zamanda olaylara ve durumlara eleştirel yaklaşabilmeyi sağlayan; bilimsel araştırma yaparken doğru inceleme ve kaynak taramasını yapabilen; dil, kültür ve millet ilişkisinde dilin önemini kavrayarak konuşulan diller arasında Türk dilinin yeri ve önemini ortaya koyabilen bir nesil yetiştirmektir. Söz konusu hedeflerin gerçekleştirilebilmesinde öncelik ise bireylerin bakış açılarını zenginleştirmek ve nesnel, akılcı bir yaklaşıma sahip olabilmelerini sağlamak temel nitelik olarak görülmektedir.
Öğretim Elemanları
Ders İçerikleri
TÜRK DİLİ I
Konu Başlıkları
-Dil Nedir? Dil-Millet-Kültür İlişkisi
-İletişim ve Beden Dili
-Yeryüzündeki Diller ve Türkçenin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri
-Türkçenin Tarihî Dönemleri
-Türkçenin Sadeleşme Evreleri
-Türklerin Kullandığı Alfabeler
-Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları
-Anlatım Bozuklukları
TÜRK DİLİ II
Konu Başlıkları
-Anlatım Biçimleri
-Düşünceyi Geliştirme Yolları
-Yazılı Anlatım Türleri
-Öğretici Yazılar
-Sanatsal Yazılar
-Sözlü Anlatım Türleri
-Sunum ve Sunum Teknikleri
-Bilimsel Araştırma ve Kaynak Gösterme
Sınavlar
SINAVLAR
Güz ve bahar dönemi olmak üzere toplam iki vize, iki final ve iki bütünleme sınavı mevcuttur.
Bu sınavlardan vize, Üniversitemiz UZEM girişi ile sistem üzerinden gerçekleştirilmekte iken final ve bütünleme sınavları örgün olarak yapılmaktadır.
Herhangi bir şekilde muafiyet sınavı söz konusu değildir.
Daha önce benzer Türk Dili dersi müfredatına sahip olan üniversitelerden ders alan öğrenciler için ise oluşturulacak komisyon tarafından uygun görülenler ancak dönemsel bazda dersten muaf olma hakkına sahiptir.
Ders Başarı Notu
Öğrencilere aldıkları derslerde gösterdikleri başarı için, harf notlarından biri verilir ve bu notlar ders başarı notu olarak adlandırılır. Sınavlar mutlak veya bağıl ölçütlere göre değerlendirilir.
Harfle ilan edilen başarı notları aşağıdaki şekilde tanımlanır:
Başarı notu Katsayı Puanı
AA 4.00 90-100
BA 3.50 80-89
BB 3.00 70-79
CB 2.50 65-69
CC 2.00 60-64
DC 1.50 55-59
DD 1.00 50-54
FD 0.50 40-49
FF 0.00 39-0
Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birisini alan öğrenci, o dersi başarmış sayılır.
İlgili yarıyıl ve yıl sonu itibarıyla GANO 2,00 ve üzeri olduğunda, bitirdiği yarıyıl ve bir önceki yarıyıla ait DC ve DD başarı notu aldığı derslerin şartlı olarak başarıldığını belirtir.
İletişim
Mekteb-i Tibbiyye-i Sâhâne Külliyesi, Tibbiye Cad. No:38 Selimiye, Üsküdar | |
+90 216 777 8 777 | |
info@sbu.edu.tr |