Sağlık Bilimleri Üniversitesi Yatay Geçiş
Yatay Geçiş, üniversite sınavı sonuçlarına göre bir programa yerleştirildikten belli bir dönem sonra, aynı ya da farklı bir bölüme ya da başka bir üniversitedeki bir bölüme geçmek isteyen öğrencilere belli kurallar çerçevesinde geçiş imkanı veren bir uygulamadır.
Puan Türü:
Öğrencinin okuduğu program ile geçiş yapmak istediği programın puan türü farklı ise, sınava girdiği yıl geçiş yapacağı bölümün puan türünün hesaplanmış olması gerekmektedir (örneğin, TM1 den MF4 ‘de geçiş yapmak isteyen öğrencinin, sınava girdiği yıl MF4 puanının da hesaplanmış olması gerekir).
Not Ortalaması:
Yatay geçiş yapmak için aranan ilk şart yüksek not ortalamasıdır. İstenen en düşük not ortalamasını üniversiteler kendisi belirler ve genelde en düşük ortalama 4.00 üzerinden 3.00 ile 3.50 arasında değişir. Yatay geçiş kontenjanlarının sınırlı olduğu düşünülürse, en yüksek ortalamaya sahip olan öğrencinin şansının daha yüksek olduğu görülür.
Geçiş Zamanı:
Öğrenciler en erken I. öğretim yılını tamamladıklarında yatay geçiş başvurusu yapabilir. Hazırlık ilk yıl sayılmaz, öğrencilerin not ortalamasının hesaplanabilmesi için bölümlerinde bir yılı tamamlamaları gerekir. Ön lisans programlarında (2 yıllık) ilk yarıyıl ya da son yarıyıl için; lisans programlarında ise (4 yıllık) ilk yıl ya da son yıl için başvuru yapılamaz.
Başvuru zamanı:
Başvurular genellikle yaz aylarında yapılır. Her üniversite kendi başvuru tarihini belirler ve bunu web sitesinde yayınlar.
Başvuru sayısı:
Bir öğrenci 2 kez başvurabilir. Üniversitenin onayı olduğu sürece, bir kez reddedilen bir öğrenci bir sonraki yarıyılda da başvuru yapabilir. Bu kararlar tamamıyla üniversitelere bırakılmıştır. Normalde 2. başvuru, 2. öğretim yılı sonunda yapılır.
Öğrenci Sayısı:
Bir bölüme yatay geçişle kaç öğrenci alınacağı genellikle o bölümün öğrenci kontenjanı ile orantılıdır. Bu oran %5-10 arası olabilir. 100 kişilik bir kontenjanı olan bölüm 5 öğrenci alabilir. Bu sayılar da üniversiteler tarafından belirlenir ve açıklanır.
Özel Durumlar:
Kayıt dondurmuş olanlar yatay geçiş hakkını kaybetmez. Disiplin cezası almış öğrenciler yatay geçiş için başvuramaz.
Üniversitemize 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılında Yatay Geçiş ile Kayıt Yaptıran Öğrenci Sayıları:
* Kurumlar Arası Yatay Geçiş Ek Madde -1 ile aynı programa 88 öğrenci; Ek Madde - 1 ile farklı programa 60 öğrenci olmak üzere toplamda 148 öğrenci kayıt yaptırmıştır.
* Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden (KKTC) yatay geçiş ile aynı programa 24 öğrenci Üniversitemize kayıt yaptırmıştır.
* Kurumlar Arası Yatay Geçiş ile aynı programa gelen 175 öğrenci Üniversitemize kayıt yaptırmıştır.
* Yurt Dışından Yatay Geçiş ile aynı programa gelen 2 öğrenci Üniversitemize kayıt yaptırmıştır.
* Üniversite içinde yatay geçiş ile aynı programa gelen 11 öğrenci Üniversitemize kayıt yaptırmıştır.