HABERLER
X

4. METÜM Günleri I. Uluslararası Dental Dijital Üretimler Kongresi!..

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Medikal Tasarım ve Üretim Merkezi (METÜM) tarafından 4. Gülhane METÜM Günleri 1. Uluslararası Dental Dijital Üretimler Kongresi başladı. 

Gülhane Külliyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen kongrenin açılışında konuşan SBÜ Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, METÜM'ün 2011'de gazilerin ihtiyacına yönelik kafatası, göğüs kafesi, kalça kemiği gibi kemik nakliyle çözülemeyecek doku kayıplarını telafi edecek bir sistem olarak kurulduğunu söyledi.

Erdöl, 2016'da Gülhane'nin eğitim kısımlarının üniversiteye devriyle merkezi büyütme projesini hayata geçirdiklerini anlatarak, "Gazilerimiz öncelikli olmakla birlikte diğer vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde laboratuvarın hem Sağlık Bakanlığı hem de Sosyal Güvenlik Kurumu bakımından adeta tescillenmesi, tanınması ve geri ödeme programına dahil edilmesini sağlamış olduk." diye konuştu.

Merkezin herhangi bir kaza sebebiyle başvuranlara da ücretsiz hizmet verdiğini dile getiren Prof. Dr. Erdöl, "Çok vahim, çok ciddi yaralanmalar neticesinde kafatasının iki tarafını kaybeden vatandaşlarımız, gençlerimiz oluyor, bunlar burada yapılan üretimle ameliyatlarla yeniden hayata tutunuyor." dedi.

- Gazilere ödül

Kongrede METÜM'e kuruluşundan bugüne katkı sağlayanlara, burada tedavi gören gazilere ve vatandaşlara Vefa Ödülleri verildi.

Ödül alan gaziler arasında 2019'da Mardin Nusaybin'de Barış Pınarı Harekatı'nda PKK/YPG terör örgütlü mensuplarının saldırısı sonucu vücuduna isabet eden şarapnel parçalarıyla yaralanan ve kafatasına implant konulan Uzman Çavuş Veyis Başel ile 2012'de Hakkâri Çukurca'da terörist grubunun düzenlediği baskında ağır yaralanan ve kafatasına implant yerleştirilen İzmirli Er Serhat Koca da yer aldı.

- "Çenesi olmayan bir gazimize yeniden çene yapmış olduk"

Tedavisi merkezde yapılan gazi Hasan Alcı'ya da ödül verildi. 2018'de Afrin'de teröristlerle çıkan çatışmada yüzünden yaralanan Alcı, "Sinan hocamın sayesinde hayallerimize kavuşmak o kadar güzelmiş ki. 1,5 yıl sıvıyla beslendim, iki yıla yakın dilim, dudağım dışarıda gezdim. Çok büyük ameliyatlar, tedaviler oldum. Çok hayal kurdum, 'Eski halime döner miyim?' diye. Allah'a şükürler hocalarımın sayesinde bu şekli aldım, tedavim devam ediyor." diye konuştu.

Gülhane Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Sinan Öksüz de Alcı'nın durumuna ilişkin şunları söyledi:

"Kendi bacak kemiğinden yeniden çene oluşturacak bir ameliyat yaptık. Yani işin içinde sadece materyal yok aynı zamanda vücuttan alınan doku nakli var. METÜM, teknolojik olarak daha iyisini, daha ilerisini yapma imkanı verdiği için çenesi olmayan bir gazimize yeniden çene yapmış olduk bu sayede."

28-04-2023

Haber Galerisi