HABERLER
X

2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni

Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde (SBÜ), 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni gerçekleştirildi. 

Üniversitenin Hamidiye Külliyesi 15 Temmuz Konferans Salonu'ndaki program, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı ve Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı.

Öğrencilerin de söz aldığı programda, Prof. Dr. Ayten Altıntaş "Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'den Sağlık Bilimleri Üniversitesi"ne sunumunda, katılımcılara Türkiye'deki sağlık eğitimi tarihini anlattı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili, Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Halim Haldun Göktaş, üniversitelerin araştırma, eğitim-öğretim ve topluma hizmet yönleriyle topluma katkı sağladıklarını söyledi.

Prof. Dr. Göktaş, SBÜ'nün sağlık odaklı bir üniversite olduğunu belirterek, kurum bünyesinde kurulan araştırma merkezleri sayesinde farklı disiplinlilerle birlikte çalışma yürütülmesinin önemine dikkati çekti.

Değişime, açık ve nitelikli bir beşeri kaynağa sahip olmanın önemine vurgu yapan Göktaş, "Üniversitelerde üst yönetimin en temel görevlerinden biri, sonuç ve kalite odaklı bir yaklaşıma öncülük etmesidir. Hiç şüphesiz bunu başarılabilmesi hangi yönetim felsefesi benimsenirse benimsensin yönetim biliminin en temel doğruları olan liyakati esas alan, adil, hukuka ve ahlaka bağlı, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışını benimsemek ve tüm iç paydaşlarımıza benimsetmekle mümkündür. Ancak bu bakış açısıyla kurumsal mensubiyetin sağlanması tüm çalışanların kurumsal hedefleri sahiplenmesi ve katkı vermesiyle mümkün olabilecektir." ifadelerini kullandı.

SBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemalettin Aydın, üniversitenin kuruluşundan bugüne önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:

" Öncelikle 6 Kasım 1903 tarihinde açılışı yapılan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin kuruluşunun sene-i devriyesi münasebetiyle; sınırlarını kürre-i arz olarak belirlemiş, hizmet alanını insanlığın tamamı ile ifade etmiş, en zor zamanlarda dahi yardım elini ve ilime, insana yardım düsturunu asla mazlum ve ihtiyaç sahibi coğrafyalardan eksik etmemiş son evrensel imparator Ulu Hakan II. Abdülhamid Han’ı açtığı bu kapı ve kapılar için rahmet ve minnet ile yad ediyorum.
2015 yılında bu muhteşem ecdat mirasını tekrar göklere çıkaran Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere emeği geçen tüm gönül ve gelecek mimarlarına teşekkür ediyorum.

İlaveten kuruluş amacımızın ifa ve ihyası için taş üstüne taş koymuş başta kurucu rektörümüz Prof. Dr. Cevdet Erdöl hocamız olmak üzere tüm emek ve emel sahibi mihmandarlarımıza ve şahsınıza sonsuz şükran ve minnet duygularımı sunarken aldığımız bayrağı hak ettiği yere taşımak adına onurla ve canla başla mücadele edeceğimizi saygı ve muhabbetle ifade etmek isterim.
2015 yılında kurulmuş bir üniversite olmamıza rağmen bilime, insanlığa, milletimize katkı sağlayan en önemli üniversitelerden biri olduk.
Üniversitemiz kurulmadan önce vatandaşlarımızın doçent ve profesör ünvanlı hocalarımızdan sağlık hizmet sunumu almalarının oranı %5 civarında iken Sağlık Bakanlığımız ile imzaladığımız afiliye protokolü uyarınca bu oran günümüzde %50-55’lere ulaşmış durumdadır.
Aynı şekilde bu hastanelerde görevlendirdiğimiz hocalarımız sadece sağlık hizmeti sunumu vermiyor aynı zamanda 10.000’den fazla asistan hekimin uzmanlık eğitimini de vererek sağlık sistemimizin yetişmiş hekim ve diğer sağlık personeli unsurunu en ileri noktaya taşıyorlar.



Sadece sivil kurumlarımıza sağlık profesyoneli yetiştirmiyoruz elbette.
15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişiminin ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisinin (GATA), eğitim faaliyetlerinin üniversitemize devredilmesinin ardından Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Hemşirelik, Sağlık Bilimleri Fakülteleri, Sağlık Meslek Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri ve Savunma Sağlık Bilimleri Enstitüleri ile Gülhane misyonunu da üzerimize alarak yarınlara daha güçlü ve emin adımlarla yürümekteyiz.
Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıklarımızın sağlık profesyoneli ihtiyaçlarını karşılamak üzere Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane ve Gülhane Külliyelerimizde askeri öğrenci yetiştirmeye devam etmekteyiz.



Sınırlarını kürre-i arz olarak belirlemiş, hizmet alanını insanlığın tamamıyla ifade etmiş, en zor zamanlarda dahi yardım düsturunu asla mazlum ve ihtiyaç sahibi coğrafyalardan eksik etmemiş 2. Abdülhamid Han'ın Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’ye yüklediği “gönül coğrafyamıza sağlık profesyoneli yetiştirme” misyonunun gereği olarak kadim medeniyetimizin ata toprakları, ilim, irfan ve hikmet ehlinin diyarı Buhara'da da Tıp Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu; Taşkent’te Hemşirelik Fakültesi; Somali’de Sağlık Bilimleri Fakültesi; Sudan Nyala’da Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu açtık ve buralarda eğitim faaliyetlerimiz başarıyla devam etmektedir.
Bangsamoro’da da kısa süre içerisinde Sağlık Bilimleri Fakültesi açacağız inşallah.

Atalarımızın yönettiği coğrafyada tarihe dair ne varsa, hangi değerler bu medeniyetin kurulmasını sağlamışsa, hangi yapılar tarihe tanıklık etmişse, hangi çeşme bize su, hangi cami bize ezan sesi dinletmişse, hangi handa atalarımız dinlenmişse ona sahip çıkıyoruz. Öğrencilerimizi de bu düşüncelerle yetiştiriyoruz.

Sabiha Gökçen Havalimanı'nın yanında üniversitemize tahsis edilen teknopark alanında da Türkiye'nin ilk sağlık temalı teknoparkını kurduk.
Teknoparkta, ilaç ve sağlık harcamaları alanında ithalatı azaltıp yerli üretimi teşvik etmeye yönelik teknolojik çalışmalar yapıyoruz. Temel hedefimiz, ülkemizin uluslararası arenada rekabet gücünü artıracak teknolojileri geliştiren ve üreten firmalara, araştırmacılara ve akademisyenlere Ar-Ge çalışmalarını yürütebilecekleri ortam ve desteği sağlayarak kendi ilacını üretebilen, kendi aşısını yapabilen ve kendi tıbbi teknolojilerini üretebilen bir Türkiye sürecini hızlandırmaktır.
Gülhane'de faaliyet gösteren Medikal Tasarım ve Üretim Araştırma ve Uygulama Merkezimizde (METÜM) kafatası, göğüs, çene, omurga ve yüz gibi bölgelerde kaza, silahla yaralanma ya da doğumsal nedenlerle kaybedilen, olmayan organları aslına bire bir uygun üreterek hastanın vücuduna yerleştirilebiliyoruz. Merkezimiz, kamuda medikal anlamda tasarımdan üretime hizmet eden ve sertifika üretimleri yapan tek merkezdir.

Bütün bunları yaparken eğitim kalitemizi de dünya standartlarında tutmaya gayret ettik.
YÖK tarafından akredite derecelendirme kuruluşu Hollanda’nın Leiden Üniversitesi’ne bağlı Bilim ve Teknoloji Çalışmaları Merkezi (CWTS) tarafından dünya genelinde 1400 üniversitenin bilimsel araştırma performanslarını değerlendiren CWTS Leiden Ranking 2023 yılı sıralamasına göre Biyomedikal ve Sağlık Alanında dünya sıralamasında geçen yıla göre 82 sıra yükselerek 141'inci, Türkiye’de ise 1'inci olduk.
Tüm bilim dalları sıralamasında bir önceki yıla göre 169 sıra yükselerek 449'uncu, Türkiye’deki üniversiteler arasında ise 2’nci sıraya yükseldik.
Aynı şekilde 2023 Şangay Klasmanında 601-700 bandında yer alırken Türkiye sıralamasında en iyi ikinci üniversite olduk.
Bu büyük başarıda emeği olan akademisyen ve idari kadrolarıma; sahada ter akıtan emektar yüreklere, dualarıyla ve tüm varlıklarıyla bizi destekleyen vefalı aile mensuplarıma; kadim dostlarıma ve tabi ki de kalben hep varlığını hissettiğim öğrencilerime ve aziz milletimize şükranlarımı sunuyorum.

İçinde bulunduğumuz yüzyılın gerçeklerini dikkate alırsak öğrencilik sadece derslerden ve ders çalışmaktan ibaret bir süreç değildir. Mesleki bilgi ve becerinin yanı sıra fiziksel ve kişisel gelişim de önemlidir. Bu bilinçle öğrencilerimizin ilgi alanlarına yönelik etkinliklerle, sosyal yaşamlarını düşünerek, kullanışlı sosyal mekanlar hizmete sunma gayretindeyiz.
Sayın Başkanım;
Üniversitenizin açılışını teşrifinizden dolayı bir kez daha şükranlarımı ifade etmek istiyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle 2023-2024 eğitim öğretim yılının, öğrencilerimize, ailelerine akademik ve idari personelimize hayırlı olmasını diliyor,
Zatı Alileriniz başta olmak üzere tüm misafirlerimize derin saygı ve hürmetlerimi sunuyorum.."

Tören konuşmaların ardından plaket takdimi ve fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

14-11-2023

Haber Galerisi