HABERLER
X

Sağlık Bilimleri Üniversitesi 2022-2023 Akademik Yılı “İlk Ders” Etkinliği

Sağlık Bilimleri Üniversitesi 2022-2023 Akademik Yılı “İlk Ders” etkinliği, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay Beyefendinin katılımlarıyla Gülhane Külliyesi Şehit Tbp. Kd. Ütğm. Halil Akçiçek Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. 

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl "Sultan Abdulhamid Han’ın kıymetli mirası Mekteb-i Tıbbıyye-i Şahane’nin yeniden hayat bulması adına kurulan Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin şerefli yolculuğunun başladığı 6 Kasım 1903 yılından bugüne üniversitenin banisi II. Abdülhamid Han başta olmak üzere, kuruluş amacının ifa ve ihyası için taş üstüne taş koymuş tüm emek ve emel sahibi mihmandarlarımıza ve halihazırdaki yol arkadaşlarımıza ve tabii ki bizlerin ufkunu genişleten Sayın Cumhurbaşkanımıza ve zat-i devletlerinize sonsuz şükran ve minnet duygularımı sunarken aldığımız bayrağı hak ettiği yere taşımak adına onurla ve canla başla mücadele ettiğimizi, edeceğimizi saygı ve muhabbetle ifade etmek isterim." ifadelerini kullandı.
Konuşmasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin yeni bir üniversitesi olmasına rağmen kısa sürede Türkiye’nin en kaliteli üniversiteleri arasında yer aldığını dile getiren Erdöl, “Üretken akademik anlayışın geçmişten geleceğe iliklenen köprüsü Sağlık Bilimleri Üniversitesi taze bir soluk olarak eğitim hayatına yeni başlamış olmasına rağmen dünya çapında köklü üniversitelerle yarışır hale gelmiştir.
Üniversitemiz uluslararası derecelendirme kuruluşu “Shangai Ranking Consultancy” tarafından yapılan 2022 yılı Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralamasında (ARWU) ilk 601-700 üniversite arasında yer alarak büyük bir başarıya imza atmıştır.
Aynı şekilde Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerin performansının değerlendirildiği “2021 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu”nda yer alan değerlendirme kriterlerine göre ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış kurum adresli yayın sayısı, Öğretim elemanı başına düşen ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış yayın sayısı ve açık erişim imkânı bulunan kurum adresli bilimsel yayın sayısının en yüksek olduğu üniversiteler sıralamasında birinci olduk. Uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmış kurum adresli yayın sayısının en yüksek olduğu üniversiteler arasında da Hacettepe’nin ardından ikinci olduk.
2015 yılında kurulan ve 2016 yılında eğitime başlayan genç ancak kaliteli ve DUMANSIZ ÜNİVERSİTE’nin Rektörü olarak büyük bir gurur içindeyim. Tüm kadrolarıyla ilim ve bilim yolunda hadimiyete adanmış üniversitemizin elde ettiği başarılardan onur ve gurur duymaktayım. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Daimiyet ve kaimiyet ile çalışmalarımız ve başarılarımız devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin yurt dışı faaliyetlerine de değinen Prof. Dr. Erdöl, "Ülkemizin yurt dışında eğitim birimi açan ilk üniversitesiyiz. Ülkemizin yurt dışında Türkçe eğitim dili ile mezun veren ilk üniversitesiyiz. Ülkemizin yurt dışından tıpta uzmanlık eğitimi veren tek müessesesiyiz. Bizim Batılılardan önemli farkımız şu: Onlar beyin sömürüsü yapıyorlar. Biz bir merhamet medeniyetinin temsilcisi olarak oralara ülkemizin merhamet elini uzatmaya gayret ediyoruz." şeklinde konuştu.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl’ün sunumunun ardından konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sn. Fuat Oktay, “ 'hekim' ile 'hakim' kelimesinin benzer köklerden türediğini ve 'hüküm veren' anlamına geldiğini belirterek, Eğer bir konuda hüküm veriyorsanız aklıselim olmak ve asla ama asla aklınızı hiçbir yere kiraya vermemek zorundasınız. Vicdanınız ile hareket etmek zorundasınız. Edindiğiniz bilgi ile hareket etmek zorundasınız. Yani size hükmeden vicdanınız ve edindiğiniz bilgi olmak zorunda. 'Ben hekimim, aklımı nasıl kiraya verebilirim, bu ne demek' derseniz de aklın nasıl kiraya verildiğini GATA dahil Türkiye'nin bütün kurumlarında gördük, yaşadık. Kamuda da yaşadık, özel sektörde de yaşadık, sivil toplum örgütlerinde de yaşadık. Eğer dünden ve bugünden ders alamazsak aynısını tekrarlarız. GATA'nın veya askeri okulların niye kapatıldığıyla ilgili 15 Temmuz'la ilgili olayı hafif bir hatırlarsanız bu aklın kiraya verilmesi ile alakalıdır. Başka bir şey değildir. Son derece beyefendi, hanımefendi kıyafetteki insanların talimatı aldığı anda nasıl canavarca bir katile dönüşebildiğini biz gördük. Askeri birimlerimiz için nasıl 'üniforma giymiş terörist' dedik onlara, burada da aynı şey geçerli. Dolayısıyla benim birincil ve kamu olarak vereceğim mesaj budur. Zaten bu mesajı da başta da kendimize veriyoruz” dedi.


'SAĞLIKTA YAPISAL DÖNÜŞÜME İHTİYACIMIZ VARDI'
Sağlık hizmetlerinde daha önce bazı sıkıntılar olduğunu, herhangi bir hastaneye gidildiğinde sağlık hizmeti verilmediğini çünkü imkan olmadığını söyleyen Oktay, şöyle devam etti Kuyruktan kuyruğa giriyordunuz ve sonrasında muayene olabilmek için bir hekimle harcayacağınız zaman son derece sınırlıydı. Sağlık hizmetini alan olarak söylüyorum; ilişki çok farklıydı. Sağlık hizmetini veren ile alan arasındaki yapı erişilemeyecek kadar açıktı. Biz kamu olarak bunun böyle yürümeyeceğini ifade ettik. Sağlıkta yapısal bir dönüşüme ihtiyacımız vardı. Bu yapısal dönüşümün sonucunda zaten birimler birleştirildi. Şimdi oradan geldiğimiz noktada bunun devam edebilmesi ile alakalı biz bir şey söyledik; insan merkezli yaklaşımla birey ve toplumun sağlık hakkını ve sağlığını en üst düzeyde korumak, sağlık sorunlarına zamanında, uygun ve etkili çözümleri yüksek hizmet kalitesiyle sunmak; bizim ana gayemizdir. Sağlıklı hayat tarzının benimsendiği, herkesin sağlık hakkına kolaylıkla ve yüksek hizmet kalitesiyle eriştiği bir Türkiye'yi hayal ediyoruz.
Fuat Oktay, artık OECD ülkeleri arasında memnuniyet anlamında çok daha ciddi bir Türkiye olduğunu vurgulayarak, Yani verimlilik anlamında, yaptığı harcamaları çok daha verimli alanlara, sağlık hizmetlerinin kalitesini ve kapsamını genişletici alanlara yapan bir Türkiye. Dolayısıyla da sağlık hizmetlerinde yaptığı harcamaların karşılığında da memnuniyet oranlarını daha fazla birim başına artıran bir Türkiye'nin olduğunu görüyoruz. Bunu aynı ciddiyetle ve hızla da artırmak istiyoruz. Burada da sürdürülebilir kalmak istiyoruz. Bunun için hastane sayılarını, yatak sayımızı artırıyoruz. Yoğun bakım yatak sayımız artan bir durumda. Hekim sayımızın arttığı ama henüz yeterli seviyede sağlık personelimizin olmadığı bir ortamdayız, bunun da farkındayız. Onun için de bu yıl başka bir şey yaptık. Yılın başında verdiğimiz ve bütün alanları kapsayan sağlık personeli istihdamına ilave olarak 85 bin daha ilave personel alımını karar verdiğimiz bir Türkiye'den bahsediyoruz. 1 yıl içerisinde yaklaşık 125 bin kişiden bahsediyoruz. Sağlık hizmetlerinde bu bizim beşeri sermayemizdir. Hangi sistemi kurarsak kuralım, hangi teknolojileri geliştirirsek geliştirelim, istediğimiz kadar son teknoloji buraya getirelim eğer elimizde yeterli beşeri sermaye yoksa insan kalitesi yoksa yapabileceğimiz bir şey yok. Hangi sistemi kurarsanız kurun, o sistemi çalıştıracak insan unsurudur diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, konuşmasının sonunda Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğrencilerine "Aklınızı kiraya vermeyin" diye seslendi.
Ardından Oktay'a Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin senato kararı ile alınan fahri doktora unvanını beyan eden belge takdim edildi. Program, Oktay'ın Rektör Erdöl, Ankara Valisi Vasip Şahin ve akademisyenlerle hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.

Etkinliğe Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sn. Fuat Oktay’ın yanı sıra Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Yüksek İhtisas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Paç, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Kemalettin Aydın, Prof. Dr. Yunus Karakoç, Prof. Dr. Murat Elevli, AFAD Genel Müdürü İsmail Palakoğlu, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.


12-10-2022

Haber Galerisi